2013
Nadat in december 2012 de familieproductie Pinokkio is afgerond gaan de repetities van het Kleppervolkje en de Grenswachters weer verder, maar deze keer spelen de volwassenen en de jeugd ieder weer afzonderlijk.
Binnen de Grenswachters is er gekozen voor een productie in het voorjaar van 2014 in den Eijkholt. De repetities zijn in volle gang voor de klucht, Wie van de drie van Ray Cooney.
Regie is onder leiding van Bernard Tholen. De uitvoeringen zijn 29 en 30 maart en 5 en 6 april. Het kleppervolkje speelde op 1, 7 en 8 september in openluchttheater De Hunnebergen in Luyksgestel de voorstelling Professor Tsitnimedus en het levende sprookjesboek.
De regie was in handen van Hedwig Smoorenburg. Hedwig zal ook de regie nemen voor het komende toneelstuk. Marga van der Meijden is tijdens de première van het stuk, voor haar trouwe jarenlange hulp bij het Kleppervolkje, tot erelid benoemd en in de bloemetjes gezet.
2012
Dit jaar is jeugdtoneel het Kleppervolkje ondergebracht bij Toneelvereniging de Grenswachters. Voortaan is een commissie verantwoordelijk voor het jeugdtoneel, maar kunnen de vaste taken binnen het bestuur beter worden verdeeld.
Gemeenschapscentrum Den Eijkholt wordt afgebroken en er komt een Multi culturele accommodatie. De nieuwe bouw zal medio juli 2013 klaar zijn.
In de tussentijd repeteren de Grenswachters samen met het Kleppervolkje in hun oude thuishonk De Drie Linden.
Ook brengen ze dit jaar een gezamenlijke productie, namelijk Pinokkio.
Familietheater met vrolijke muzikale nummers.
Marie-Christine van den Enden, al sinds enige tijd een vaste speelster bij de Grenswachters, is verantwoordelijk voor de regie en dit wordt tevens haar debuut. De voorbereidingen zijn getroffen en de verkoop reeds gestart. Ook deze productie kan in het rijtje Hamelen worden geschaard want dit wordt wederom een mooi familietheater-succes. Komt het zien!!!
2011
De klucht “Met de zegen van de heer” onder regie van Bernard Tholen is enthousiast door ’t publiek ontvangen. Met maar liefst 6 nonnen en Jezus op een voetstuk kwamen ook alle overige types hilarisch tot zijn recht.
2010:
100 jaar De Grenswachters wordt gevierd 23 oktober in Den Eijkholt. Het gemeentebestuur, vele verenigingsbesturen, oud-leden, leden en particulieren gaven acte de présence.
De Grenswachters ontvangen vanwege hun jubileum de bronzen tragediespeler.
Kees Corsten wordt onderscheiden als erelid na ruim 50 jaar trouw en actief te hebben geholpen als penningmeester, maar ook vele werkzaamheden achter de coulissen.
December 2010: Het jubileumstuk wordt de musical “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer” en wordt geregisseerd door Jeroen Alessie en vindt plaats in theater “De Kattendans” in Bergeijk.
Bert Alessie verzorgd de zang en muziekarrangementen en Karin Roest de choreografie.
Naast 18 eigen leden die meedoen aan dit jubileumstuk, spelen ook 13 kinderen mee van de plaatselijke basisschool De Klepper en nog een eens 25 kleine(re) kinderen tussen 6 en 11 jaar, die in het stuk een ware rattenplaag ‘veroorzaken’. Met 5 geplande voorstellingen en uiteindelijk een 6e uitvoeringsdatum vanwege de laaiend enthousiaste reacties en vele reserveringen is de musical met recht een groot succes te noemen.
2009:
De vereniging speelt het komische stuk “Dubbel op” van auteur Jon van Eerd onder regie van Leon Mertens. Bij wijze van publiciteitsstunt wordt het gerucht in Luyksgestel verspreid dat er een kliniek voor plastische chirurgie komt in een leegstaand winkelpand aan de Dorpstraat. Het verhaal gaat als een lopend vuurtje rond en tal van Luyksgestelnaren kijken er geenszins van op, dat zo’n kliniek in hun dorp wordt gevestigd. Ze zijn zeer benieuwd welke beroemdheden ze er binnenkort zullen tegenkomen. Bij veel bezoekers valt de het kwartje pas na het zien van de voorstelling, die uiteraard gaat over een soortgelijke kliniek, maar dat het een publiciteitsstunt was voor de voorstelling.
2007:
Voor het eerst wordt er een productie op de planken gebracht met zang, dans en toneel. De totaalproductie “Gèssels Kerstverhaal” wordt in samenwerking met jeugdtoneelvereniging het Kleppervolkje gespeeld en geregisseerd door Hendrikje Kakebeeke. De uitvoeringen waren op één zaterdagochtend geheel uitverkocht.
2004:
De Grenswachters spelen samen met de toneelverenigingen het ‘Nieuw Reusels toneel’ en ‘Hand in Hand uit Lommel’ onder de naam “Kraaienpoot” het stuk “Open en Bloot”. Regisseur Rita Scheelen cast spelers uit elke vereniging, zodanig dat ieders rol op het lijf is geschreven. De ‘Orde van den Prince’ (die de groot-Nederlandse gedachte promoot voor taal en cultuur van de Nederlanden: d.w.z. een vergaande culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland) zag hierin haar theorie omgezet in praktijk en daarom kreeg Rita Scheelen, als initiatiefneemster en bezielende kracht achter Kraaienpoot, van haar de driejaarlijkse prijs voor Neerlandistiek. Het succes was dus ook in verhouding: vier uitverkochte zalen en een extra matinee-uitvoering.
1997:
Het plaatselijke gemeenschapshuis stammend uit 1968, wordt omgebouwd tot een heus gemeenschapscentrum en krijgt de naam Den Eijkholt. Plaatselijke verenigingen die mede afhankelijk zijn van een gemeentelijke subsidie vinden hier voortaan onderdak. Na jaren spelen en repeteren in zaal De Drie linden en in het “GOK” (= Grenswachters,
Openluchttoneel, Kleppervolkje) verhuizen ook De Grenswachters naar Den Eijkholt.
1985:
Toneelvereniging De Grenswachters viert groots haar 75-jarig bestaan, met een uitbundig dorpsfeest, een officiële viering en als afsluiter in november de jubileumproductie “De held van het westen” onder regie van Frans van Diessen.
Speciaal in de spot komen dat jaar Doris Verhees, Piet Hendrikx en Jos Scheerens.
Alle drie hebben mede door hun toedoen de Grenswachters groot gebracht en worden met ere, erelid van de vereniging. Hare Majesteit Koningin Beatrix verleent bij haar beschikking van 22 april 1985 de vereniging de Koninklijke Erepenning. Het ingangspad naar het openluchttheater krijgt officieel de naam van Piet Hendrikxpad.
1984:
Met “ Het schone verscheiden van grootvader Broeckx” behalen De Grenswachters onder regie van Lommelnaar Leon Mertens, de Frans Coolsprijs. De prijs staat voor een nieuw, door een Vlaamse auteur geschreven toneelstuk. Leuk detail: onder de finalisten zaten, naast de Grenswachters, uitsluitend Belgische toneelverenigingen. De prijs wordt gehonoreerd met een bedrag van B.Fr 25000, – (nu € 620, – maar toen veel geld!) en wordt uitgereikt door Jo de Meyere, de Kapelaan in het overbekende tv-stuk Dagboek van een Herdershond.
1980:
De jeugdtoneelgroep Het Kleppervolkje wordt opgericht, met een eigen bestuur en regie.
Toneelvereniging De Grenswachters speelt samen met de Coördinatie en Hand in Hand uit Lommel, de plaatselijke harmonieën en gildebroeders, de uitvoering van het openluchtspektakel “Historische Evocatie Lommel-Luyksgestel”. Het stuk beeldt de ruilingen over en weer tussen Lommel en Luyksgestel in het verleden uit. Dit gebeurt ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van België, zowel op het plein voor het oude Raadhuis van Lommel als voor het gemeenschapscentrum aan de Kapellerweg in Luyksgestel. Deze gratis voorstellingen werden een ongekend succes.
1966-1978:
De Grenswachters beleven net als vele andere verenigingen in het land ook de periode van minder toneelbezoek. Het uitgangsleven wordt verruimd door dansavonden, bioscoop en de tv in de huiskamers vermagert het theaterbezoek. De geldelijke middelen uit de gouden tijden” van het openluchttheater, nopen tot een ommezwaai. Mede door te weinig aanbod van (mede-)spelers uit eigen gemeente komen de jaarlijkse openluchtspelen in het gedrang. Er wordt een oplossing gezocht, om voorzetting te waarborgen, door contacten te leggen met andere Kempische gemeenten en toneelverenigingen als Bergeijk, Valkenswaard, Westerhoven, Riethoven en later verenigingen uit Hapert, Steensel, Eersel en Bladel. Er wordt positief gereageerd en men komt gezamenlijk tot de vorming van de “Coördinatie van Toneelverenigingen Z.O.- Kempen en sinds 2008 omgedoopt tot de Stichting Coördinatie toneelverenigingen de Kempen (SCTK). Vereniging De Grenswachters legt zich vanaf dat moment meer toe op zaaluitvoeringen.
1947-1965:
Het is heel gewoon dat de Grenswachters in het openlucht op zondagmiddag meer dan duizend personen publiek trekt. De “helft”van de Luyksgestelnaren is bij zo’n theatergebeuren betrokken, een groot aantal spelen mee en de rest is vrijwilliger voor zaken voor en achter de schermen, zoals kaartverkoop, fietsenstalling etc.
Uit heel de Kempen en zelfs daarbuiten wordt het publiek op zondagmiddag met bussen aangevoerd. Vanaf stoel of tuinbank voor het huis geplaatst, worden de talloze theaterbezoekers per rijwiel door ook de “thuiswachters” ingewuifd. Er bestaat ook een zeer bloeiende handel in water. Zo erg zelfs dat de aanvoer in melkbussen soms tot problemen leidt om aan de vraag te voorzien.
1946;
Nog in de oorspronkelijke staat van het natuurtheater werd ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de vereniging, op de zondagmiddagen 7, 14, 21 en 28 juli in 1946 aanvang 15.30 uur, het stuk “Een Beroemd Proces” gespeeld, een sensationeel dramastuk van d’Enery en Cormon . Een topper in die tijd.
1945:
Terwijl de laatste Duitsers uit Nederland worden verjaagd, wordt door De Grenswachters alweer toneel gespeeld. De “Gebroeders Kalkoen” is de titel van het eerste naoorlogse stuk. Dat het hooggeëerde publiek behoefte aan ontspanning nodig heeft, blijkt doordat lang voor de opvoeringsdatum zaal “De Drie Linden” is uitverkocht.
1941-1945:
De Rijkscommissaris van bezet Nederland stelt (ondermeer) de toneelverenigingen voor de keuze: of aansluiten bij de Nederlandsche Kultuurkamer (met nationaal-socialistische propaganda in het vaandel) of een verbod om nog toneelproducties te mogen opvoeren.
De Grenswachters laten zich niet verleiden om te heulen met de vijand en verkiezen het laatste. Link: http://www.wikipedia.org/wiki/Nederlandsche_Kultuurkamer
1941:
“Het teken des Kruizes” wordt onder regie van Jac. Borrenbergs opgevoerd in het openluchttheater. Gemiddeld 1300 (!!!) bezoekers per voorstelling maken duidelijk dat openluchttoneel gebracht door De Grenswachters in dit deel van de Kempen bijzonder populair is.
1936:
Het jaar van de bandeloosheid: voor het eerst in het bestaan van De Grenswachters wordt een toneelstuk opgevoerd door een gemengde spelersgroep van mannen en vrouwen. Gemengd publiek was al enkele jaren oogluikend in het theater ‘toegestaan’. Het waren tenslotte middagvoorstellingen en voor het donker werd was iedereen weer thuis. Dat het toneelstuk de titel “Christus verworpen” (Passiespel van Jan Vuysters) draagt is nog tot daaraan toen, maar dat meer dan honderd Luyksgestelnaren als speler of figurant wensen mee te doen, geeft aan dat er aan een lang gekoesterde wens wordt voldaan.
1931:
Openluchttheater De Hunnebergen, ook toen al geprezen om haar uitzonderlijke schoonheid is het decor van het toneelstuk “Gerald de Kruisridder”. Het initiatief tot dit openluchtspektakel wordt genomen door P. Hendrikx, Jan Vermeulen (regie) en Jaak Verhappen.
Het bos waarin het openluchttheater is gelegen was eigendom van de familie Hendrikx. Deze familie bestaat uit toneelenthousiasten en zijn een drijvende kracht bij de Grenswachters. Dit enthousiasme leidt tot plannen om de toneelvereniging jaarlijks een openluchtspel te laten spelen. Voor uitvoering van die plannen wordt door de familie Hendrikx in samenwerking met toneelvereniging De Grenswachters, in eigen beheer een openluchttheater aangelegd. In 1960 koopt de gemeente het bos van de familie Hendrikx en geeft in 1962 de exploitatie in handen van de thans nog steeds exploiterende stichting De Hunnebergen. (foto: Gerald de Kruisridder in de Hunnebergen)
1915-1930:
Het eerste toneel bestond aanvankelijk uit het spelen van voordrachten en sketches in het patronaatsgebouw. Gemengd toneel was uit den boze, laat staan gemengd publiek. De bokken en de schapen werden toen nog gescheiden.
Zondagmiddag is het damespubliek aan de beurt en ’s avonds de heren. Onder leiding van kapelaan Rudolphus Dekkers wordt in 1915 gestart met het echte werk: heuse avondvullende toneelstukken worden door De Grenswachters op de planken gezet. De plaatselijke artiesten schrikken niet terug van het spelen van drama’s die ook beroepstoneelgezelschappen op hun repertoire hebben. Ze trekken ermee de Kempen door en bezorgen menigeen een heerlijke avond.
Enkele namen uit die tijd waren Piet Hendrikx, Peer Hendriks, Jaak Verhappen, Jan Verhappen, Cees (Pnem) Groenen, Jan Bax en Dorus Verhees.2
(foto: Rudolphus Josephus Dekkers 1885-1967)
1910:
Het gereedkomen van het Patronaat aan de Kerkstraat in Luyksgestel vormt mede de aanleiding voor Kapelaan De Klein tot de oprichting van toneelvereniging De Grenswachters op 25 oktober 1910. Leon van Grootel, de zowat 15-jarige zoon en later zelf de molenaar van beltkorenmolen
De Grenswachter, kreeg op de pastorie van de kapelaan regelmatig pianolessen. Dit beviel zowel de kapelaan als Leon goed. Meerdere kinderen hadden in die tijd overigens ook wel interesse in pianospelen. Met de verplaatsing van de piano van de pastorie naar het tegenovergelegen patronaatsgebouw sloegen Pastoor H.J. Berkelmans en de kapelaan twee vliegen in één klap: nummer een was, dat hij de drukte van de jeugd voortaan in de pastorie kwijt was en het patronaat hiermee zijn eerste activiteit had. De oprichting van de toneelvereniging was nummer twee.